غربالگری با کمک ماموگرافی
امروزه بانوان اگاه بیش از گذشته به سلامت بدن خود اهمیت می دهند و با واژه ماموگرافی قطعا آشنایی دارند . انجام معاینات دوره ای پستان و معاینه و غربالگری پستان ، توسط پزشکان متخصص زنان بجنورد و جراح ، امروزه در صدر اقدامات حفظ سلامتی زنان قرار دارد.
ماموگرافی بهترین روش تصویر برداری از پستان ، چه برای غربالگری و چه برای تشخیص توده های بدخیم پستان می باشد. ماموگرافی جهت شناسایی توده های پستان ( حتی توده های غیر قابل لمس ) و تجمع نقاط رسوب کلسیم به کار می رود. البته در موارد اندکی درحدود 5-10 درصد منفی کاذب وجود دارد. با این حال بدلیل تشخیص زودهنگام توده های کوچکی که حتی در معاینه لمس نمی شوند باعث کاهش عوارض و مرگ و میر می شود.
همراه ما باشید با مطالب آموزنده و خواندنی دکتر آرزو سعیدی متخصص زنان بجنورد :
- پولیپ رحم چطور درمان می شود ؟
- مراجعه به پزشک برای درمان آندومتریت
- مقایسه کاپ قاعدگی با سایر محصولات بهداشتی قاعدگی
- جراحی برای درمان پیچ خوردگی تخمدان
- برای درمان هماتوم جفتی چه باید کرد ؟
- متخصص زنان بجنورد دکتر آرزو سعیدی
- جراحی کیست تخمدان و خروج کیست
- نکاتی برای دوران نقاهت پس از هیسترکتومی
- تشخیص نارسایی دهانه رحم
فواید ماموگرافی
به دلیل اینکه بسیاری از سرطانهای پستان رشد اهسته ای دارند حداقل 2 سال قبل از اینکه توده در معاینه قابل لمس باشد میتوان با ماموگرافی آن را تشخیص داد. باید توجه داشت که ماموگرافی به هیچ عنوان جایگزین معاینه بالینی نیست.
با انجام معاینه ، تصویر برداری و در صورت لزوم نمونه برداری میتوان از ماهیت خوش خیم ( فیبروادنوم پستان ، بیماری فیبروکیستیک پستان ) یا بدخیم بودن توده ها اطمینان پیدا کرد. جهت کاهش نگرانی برخی بانوان باید گفت میزان اشعه ماموگرافی قابل توجه نیست و میتوان بدون نگرانی هر 2-1سال یکبار ماموگرافی را انجام داد.
ماموگرافی را از چه سنی میتوان انجام داد؟
بعلت متراکم تر بودن و بیشتر بودن بافت غده ای پستان در افراد جوانتر و بیشتر بودن بافت چربی در خانمهای مسن تر، دقت ماموگرافی در زنان جوان کمتر است وانجام ماموگرافی درسنین کمتر از 40 سال توصیه نمی شود. در خانم های جوانتر انجام سونوگرافی دو طرفه پستان و زیر بغل برای تشخیص توده ها توصیه می شود.
ماموگرافی در چه افرادی انجام می شود؟
ماموگرافی برای غربالگری منظم خانمهای بالای 40 سال با فواصل 2-1 سال یکبار انجام می شود. همچنین برای بررسی توده مشکوک به سرطان و با حدود نامنظم که در معاینه کشف شده و نیز قبل از انجام عمل جراحی زیبایی پستان ( مامو پلاستی ) باید انجام شود. خانم هایی که مبتلا به سرطان پستان یکطرفه شده و تحت درمان قرار گرفته اند ، برای ارزیابی پستان طرف مقابل تحت ماموگرافی قرار گیرند. انجام ماموگرافی در بارداری به دلیل تماس با اشعه ممنوعیت دارد. در صورت باردار بودن حتما پزشک را درجریان بگذارید.
ماموگرافی دیجیتال
ماموگرافی دیجیتال نوعی ماموگرافی است که تصاویردر کامپیوتر ثبت میشوند.نحوه انجام ان با ماموگرافی معمولی تفاوتی ندارد اما مزایایی دارد: کاهش تماس با اشعه و تفسیر بهتر با چرخش تصاویر در کامپیوتر . در خانم های زیر 50 سال ،افرادی که پستان های متراکم در ماموگرافی معمولی دارند و در زنان حول و حوش یائسگی و یائسه دقت و صحت ماموگرافی دیجیتال بیشتر است.
بهترین زمان انجام ماموگرافی
بهترین زمان انجام ماموگرافی در طی یک هفته اول بعد از اتمام قاعدگی است که پستان ها تورم کمتری دارند و بهترین سن انجام آن ، همانطور که اشاره شد ، بالای 40 سال می باشد که سینه ها تراکم کمتری دارند و ماموگرافی راحت تر می تواند بافتهای عمقی پستان را نشان دهد.
برای کاهش درد ماموگرافی چه باید کرد ؟
بسیاری از خانم ها از درد سینه درهنگام انجام ماموگرافی شاکی هستند. برای اینکه درد کمتری را احساس کنید توصیه می کنیم :
- ماموگرافی را حتی الامکان در طی 10 روز بعد از اتمام دوره قاعدگی انجام دهید. زیرا پس از این زمان ، بافت سینه متورم و متراکم بوده و فشردن پستان زیر دستگاه با درد بیشتری همراه است.
- از داروهای مسکن و ضد التهاب مانند ادویل ( ایبوپروفن ) یا ناپروکسن یک ساعت قبل از ماموگرافی استفاده کنید.
- از مصرف مواد کافئین دار مانند کاکائو، قهوه و نسکافه و نوشابه در طول هفته قبل از ماموگرافی پرهیز کنید.